torstai 26. joulukuuta 2013

Kiina - Suzhou, kaukoidän Venetsia

Kiina2_319 Suzhou on yksi Kiinan vanhoista kaupungeista, jonka historia ulottuu yli 4000 vuoden taakse. Kaupungin läpi kulkee keisarinkanava, jonka yli on rakennettu tuhansia kivisiltoja. Kaupunki on tunnettu puutarhoista, silkistä ja kivisilloistaan. Suzhou sijaitsee n. 100km Shanghaista sisämaahan päin.

Lue Lisää!
Heitimme hyvästit Shanghaille muutamaksi päiväksi, ja lähdimme jatkamaan matkaa minibussilla kohti Suzhou nimistä kaupunkia. Moottoritiet olivat suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa ja tasaisia, mutta myös vähemmän tasaisia pätkiä oli välillä. Taustalla näkyi maalaisasutusta ja huomattavasti enemmän saastesumua. Oikeastaan saastetta oli välillä niin paljon, että talot vähänkään kauempana hävisivät sen sekaan. Saavuimme Suzhouhun noin tunnin ajon jälkeen, ja menimme suoraa vierailulle yhteen Suzhoun lukuisista puutarhoista. Kiina2_170Kiina2_174 Kulkureitille oli tehty erivärisistä kivistä erinlaisia taideteoksia jotka esittivät yleensä eläimiä tai jotain kasvia. On siinä jollain ollu vähän hommaa!Kiina2_184Kiina2_192Kiina2_208Kiina2_215 Puutarhan jälkeen majoituimme hotelliimme, joka oli tällä kertaa nimeltään Holiday Inn Youlian ja oli **** - tähden hotelli kuten aikaisempikin Shanghaissa. Päällepäin ihan siisti ja toimiva, mutta kovin tarkasti ei kannattanut alkaa tutkimaan esimerkiksi lavuaarin silikoni tiivistyksiä, jotka olivat aika hyvin ottaneet hometta. :) Porukkaa myös alkoi vähän ärsyttää repeatilla soiva "We wish you a merry christmas" - joululaulu, joka soi käytävillä ja aamupalalla uudestaan ja uudestaan aamusta iltaan.

Minun huoneeni näytti tältä. Kiina2_218Kiina2_219 Sängystä ehdottomasti plussaa! Kiina2_224 Ikkunasta avautui näkymä Suzhoun ylle. Suzhou on Shanghaihin verrattuna paljon tasaisempi kaupunki, ja tavallaan myös aikapaljon "likaisempi" ja ainakin meidän vierailun aikana myös saastuneempi. Tiet ovat paikoittain huonossa kunnossa,romahtaneita ja kesken jääneitä taloja siellätäällä. Täällä oli myös paljon enemmän näitä katukeittiöitä ja muuta enemmän Aasialaista meininkiä. Myös ihmisten ikähaarukka oli täällä kallistunut enemmän vanhempiin ihmisiin, mikä on toisaalta posiitivinen asiakin. Ainaki itselleni se toi vielä enemmän semmoista turvallisuuden tunnetta, kun tuolla kaduilla seikkaili! Kiina2_225Kiina2_233 Seuraavana päivänä vuorossa oli jälleen yksi puutarha, mutta en jaksa siitä laittaa kuin muutaman kuvan. Noista puutarhoista alko jo muukin porukka saamaan pikkuhiljaa tarpeekseen, kun ne muistuttivat kaikki pitkälti toisiaan. :) Kiina2_243Kiina2_246Kiina2_254Kiina2_264 Polizai! Kiina2_265 Suzhou on tunnettu silkistään, ja siellä onkin myös suosittu turistikohde Suzhoun silkkitehdas jonne menimme seuraavaksi vierailulle. Kuvassa mulperipuita joiden lehtia silkkitoukat syövät ravinnokseen. Kiina2_266 Silkkitoukan koteloita ja syyllinen itse. Kiina2_267Kiina2_268 Nainen erotteli hyvän näköiset kotelot huonoista koteloista. Huonoissa koteloissa oli esimerkiksi väriläiskä tai muu poikkevuus. Kiina2_270 Silkkilanka kerättiin koneilla talteen. Kiina2_272Kiina2_276 Silkkipeiton tekoa. Näitä silkkipeittoja olisi saanu myös ostaa itselleen tehtaan myymälästä. Kiina2_277Kiina2_278Kiina2_279 Suzhoun tunnetuimmat maamerkit ovat tämä keisarinkanava ja sen yli rakennetut todella vanhan kivisillat. Suzhouta sanotaankin kaukoidän Venetsiaksi. Kiina2_281Kiina2_282Kiina2_288Kiina2_291 Suzhoun vanha kaupunginportti oli myös todella upea paikka, joka oli alunperin rakennettu jo 514 B.C.
 Kiina2_292Kiina2_294Kiina2_299
Kyllä mää tänne sopeudun hyvin joukkoon! Kiina (419)Kiina2_299Kiina2_302Kiina2_303Kiina2_304
Maisematkin olivat todellakin kohdillaan, upeaa! Kiina2_307Kiina2_309Kiina2_311Kiina2_313Kiina2_314
Kanavat ja läheinen puisto oli myös valaistu illalla todella upeasti! Kävin yksin seikkailemassa illalla tuolla monta tuntia. Kiina2_315 Myös paikka jossa päivällä kävimme oli todella upeasti valaistu, ja näkyi hienosti kivisillan päältä! Kiina2_318 Kanavan toiselle puolelle oli käsittääkseni valmistumassa uusia asuntoja. Voin vaan kuvitella minkälaisissa hinnoissa ne liikkuu, kun ovat aivan keisarinkanavan varressa.Kiina2_320Kiina2_326Kiina2_327 Kummallakin puolella kanavaa oli myös valaistu puisto, jossa vanhemman ihmiset harrastivat tai chi:tä ja kiinalainen musiikki soi taustalla. Todella lepponen, ja harmooninen fiilis tuolla vallitsi. Istuskelin vain, ja seurasin jumppausta. :) Kiina2_328Kiina2_331 Seuraavana päivänä jätimme Suzhoun taaksemme ja otimme suunnaksi Hangzhou nimisen kaupungin. Kiina2_333 Ennen Hangzhouta pysähdyimme kuitenkin menomatkalla Wuzhenin vesikaupunkiin. Kaupungissa asui edelleen alkuperäisiä asukkaita, mutta suurin osa oli kuitenkin muuttanut pois, koska turismi oli vallannut tämänkin vanhan ja uskomattoman paikan. Kiina2_335Kiina2_337Kiina2_338Kiina2_339Kiina2_340 Asutukset olivat kanavan varrella, ja kaupunkin läpi kulki tälläisiä kivisiä katuja. Kiina2_341Kiina2_352Kiina2_354
Kyläläiset valmistivat itse tälläisiä liinoja. Tässä näytetään niiden kuivaus värjäyksen jälkeen. Kiina2_355Kiina2_356Kiina2_361Kiina2_362Kiina2_363 Wuzhenin vesikaupunki oli kyllä uskomaton paikka, ja suosittelen käymään. Todella upean näköistä, ja hienoa kuvitella kuinka ennen on asuttu tuommoisessa kaupungissa, ja seilattu tuota kanavaa veneillä ja mahdollisesti suoraan veneestä myyty taloihin tavaroita! Suzhou oli omalla tavallaan myös todella mielenkiintoinen kaupunki, jossa olisi kyllä riittänyt tutkittavaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Shanghaihin verrattuna ei läheskään yhtä moderni, mutta mielestäni paljon enemmän Kiinalaisempi. Tämäkin oli todella turvallisen tuntuinen kaupunki, vaikka maisemat ympärillä oli välillä aika karut ja kerjäläisiäkin oli jonkun verran joilla osalla näytti asiat olevan oikeasti todella huonossa jamassa. Näin esimerkiksi erään miehen jolla ei ollu jalkoja ollenkaan, ja hän jonkunlaisen pyörillä olevan laudan päällä makasi kadulla ja veti itseään käsillä eteenpäin rahakuppi edessään. :/ Kyllä pisti vähän miettimään.

Kävin kaupassa myös paikallisessa supermarketissa. Päällimmäisenä jäi mieleeen työntekijöiden paljous, erinlaiset ruokapakkaukset joista ei ulkonäön perusteella pystynyt sanomaan ollenkaan mitä ne sisältävät sekä kassalla erään edellä olevan Kiinalaismiehen kalapussi jossa kala hyppi vielä kassahihnallakin! Hintataso oli Shanghaihin verrattuna paljon matalampi elintarvikkeissa ja vaatteissa, mutta elektroniikka oli edelleen lähellä suomen hintatasoa. Liikenne Suzhoussa oli ehkä vielä hieman hullumpaa kuin mitä Shanghaissa, vaikka sielläkin se tuntui että eise tuon hullumpaa voi ollakkaan! Olin jäädä erinlaisten sähkömopojen, autojen ja bussien alle lähes jokakerta kun ylitin tietä. :D

Matkamme kolmanteen ja viimeiseen kaupunkiin jatkuu taas seuraavassa postauksessa!

-Joonas-

3 kommenttia:

  1. Voi Joonas mä oon niiin KADE!!! ;o mahtava reissu tainnu kyl olla! :) ja hyvä ku päivittelet tätä näi tihiään, tietää ees vähä et mitä kuuluu ja näin! :))

    VastaaPoista
  2. Ei tuota reissua voi sanoilla kuvailla edes; Uskomattoman hienoja kaupunkeja jokainen, iloisia ihmisiä ja leppoinen ilmapiiri. Rakastuin kyllä Kiinaan, ja varmasti tulen vielä palaamaan tähän maahan uudestaan heti kunhan reissubudjetin saan tavalla tai toisella kokoon. :)
    Mutta hei kiva, että edes joku jaksaa lukea näitä mun elämän ainoita kohokohtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ei hätää kyl mä ainaki luen! :D kiva ku joku jaksaa kirjottaa oikeesti jotain muuta blogiin ku hei kävin kaupas ja ostin ruokaa! :D jatka samaan malliin siis!! :p
      ja tsemii matkakassan kerryttämiseen!!! :))

      Poista